سایت مپ چیست؟ چگونگی ساخت sitemap و تاثیر آن در سئو

سایت مپ

سایت مپ (sitemap) یا نقشه سایت یک فایل از جنس متن است که به موتورهای جستجو کمک می کند تا تمام محتوای وب سایت شما را پیدا کرده و بتواند برای کراول کردن بهتر سایت، صفحات مهم را سریع تر و آسان تر پیدا کند.

برای درک بهتر از این فایل تصور کنید که وارد یک ساختمان تجاری شده اید و به دنبال دفتر خاصی می گردید، اگر در ورودی، تابلوی راهنمای طبقات و فهرست دفاتر کاری را ببینید می دانید که در کدام طبقه و به کدام واحد مراجعه کنید و اگر تابلوی راهنما وجود نداشته باشد مجبورید که خودتان هر طبقه را برای یافتن دفتر مورد نظر خود جستجو کنید. کاری که دقیقاً ربات های موتور جستجو در زمان ورود به یک وب سایت انجام می دهند.

در واقع سایت مپ اولین فایلی در وب سایت است که توسط خزنده های گوگل بررسی می شود و به ایندکس شدن سریعتر صفحاتی که برای شما و رتبه بندی سئو سایت مهم است کمک کرده و راحت تر دسترسی پیدا می کنند.

بررسی لزوم استفاده از سایت مپ

داشتن نقشه سایت برای تمامی وب سایت ها چه سایت های بزرگتر و چه سایت کوچک مفید است و به کار بردن آن منطقی است. اگر URL صفحات و همچنین لینک سازی داخلی و خارجی اصولی باشد به صورت معمول ربات های گوگل می توانند اکثر صفحات را کراول و پیدا کنند ولی شانس صفحات مهم برای ایندکس زمانی که سایت مپ تعریف شده باشد بسیار بیشتر است.

استفاده از sitemap در چند صورت لازم و ضروری  است:

  1. سایت شما بزرگ باشد و امکان دیده شدن و کراول صفحات بروز شده توسط ربات های موتور جستجو وجود نداشته باشد.
  2. به برخی از صفحات وب سایت هیچ لینک ورودی و خروجی وجود نداشته باشد بنابراین ممکن است که توسط ربات ها کراول نشود. فهرست کردن آن ها در سایت مپ سبب می شود مطمئن شوید که حتماً کراول خواهند شد.
  3. اگر سایت شما تازه تأسیس است و هنوز به مقدار کافی لینک سازی خارجی برای آن صورت نگرفته است و ممکن است خزنده های وب صفحات وب سایت شما را پیدا نکنند.
  4. سایت شما دارای محتوای رسانه ای مانند ویدئو، تصاویر و صفحات خبری در Google News است که نیاز دارید حتماً کراول و ایندکس شوند. در این صورت به گوگل لزوم پیدا کردن و نشان دادن آن را گوشزد می کنید.

تأثیر سایت مپ بر سئو سایت

سایت مپ فایلی از جنس XML است و تنها از متن و از یکسری تگ تشکیل شده که داده هایی از محتوای وب سایت را برای بررسی و خزش ربات های موتور جستجو را دسته بندی می کند. در واقع ربات های موتور جستجو به صورت خودکار در هر سایت ابتدا به دنبال sitemap.xml می گردند، بنابراین داشتن سایت مپ در وب سایت کمک می کند که مطمئن شوید صفحات وب سایت شما توسط کراولرها بررسی شده و در نتایج جستجو قرار داده می شوند.

صفحاتی از وب سایت شما که توسط کلمات کلیدی خاصی رتبه بندی شده اند و لینک سازی هایی برای آن انجام شده است توسط سایت مپ به خوبی شناسایی می شوند لذا هر تلاشی که برای بهبود سئو سایت خود انجام می دهید اعم از محتوای تازه و بروزرسانی ها بهتر است برای اطمینان از قرارگرفتن در رتبه بندی ها از سایت مپ استفاده شود.

چگونگی ساخت سایت مپ

نحوه ساخت و قراردادن sitemap آسان است. اکثر سیستم های مدیریت محتوا همچون وردپرس، مجنتو و شاپی فای به صورت خودکار فایل سایت مپ را روی وب سایت شما می سازند.

  • سایت وردپرسی

اگر از یوست SEO Yoast استفاده می کنید سایت مپ به صورت خودکار ساخته شده و در هر زمانی که محتوای جدیدی را در سایت بارگذاری کنید یک لینک از آن در سایت مپ بارگذاری می شود. اگر از یوست استفاده نمی کنید پلاگین های متعددی برای سیستم وردپرس وجود دارد که با جستجو در وب به راحتی به آن دسترسی پیدا می کنید.

  • سایت برنامه نویسی

در صورتی که از سیستم های مدیریت محتوا استفاده نمی کنید با استفاده از ابزارهای رایگان نقشه ساز همچون XML Sitemap Generator به راحتی یک فایل sitemap.xml را که برای شما ایجاد می کند را دریافت کنید. پس از این مرحله از طراح سایت خود بخواهید که آن را در فهرست اصلی سایت بارگذاری کند. در صورتی که خودتان به FTP دسترسی دارید می توانید اینکار را انجام دهید.

برای اینکه مطمئن شوید فایل به درستی نوشته شده است بهتراست که به صورت دستی هم چک شود. پس از اینکه آن را در سایت بارگذاری کردید می توانید فایل را با آدرس زیر مشاهده کنید:

 https://www.yoursite.com/sitemaps.xml

پس از ساخت sitemap باید آن را در سرچ کنسول گوگل نیز ثبت کنید. برای انجام این کار ابتدا وارد حساب سرچ کنسول خود شوید.

  1. در نوار کناری گزینه Index → Sitemaps را انتخاب کنید
  2. در باکس Add a new sitemap ادرس URL سایت مپ خود را وارد کنید
  3. سپس روی گزینه SUBMIT کلیک کنید

اگر همه چیز طبق روال انجام شو در بخش Submitted sitemaps اطلاعات سایت مپ خود را مشاهده خواهید کرد.

گزارش خطاهای سایت با سایت مپ

اگر گوگل سایت مپ شما را کراول کرده باشد در بخش submitted sitemaps با نوشته

 “Sitemap index processed successfully” مواجه خواهید شد. برای دیدن گزارشی از آن می توانید روی یک باکس سمت راست به نام “SEE INDEX COVERAGE” کلیک کنید و گزارشی از URL های سایت خود را بیابید.

URL های مشکل دار و خطاها و صفحات ایندکس شده همگی اطلاعاتی هستند که سایت مپ به شما می دهد. حتی اگر نمی خواهید صفحاتی ایندکس شوند و در اولویت های شما نیستند به راحتی از سایت مپ حذف کنید.

همچنین می توانید تعداد صفحات ایندکس شده را نیز پیدا کنید. اگر تعدادی از صفحات در سایت مپ وجود دارد که در سرچ کنسول ایندکس نشده می توانید بفهمید که ممکن است به خاطر محتوای تکراری یا تعداد صفحات بیشتر از بودجه کراولینگ گوگل از ایندکس شدن آن جلوگیری کرده است.

اگر دسترسی به سرچ کنسول ندارید از طریق آدرس زیر می توانید به sitemap های ایندکس شده و تاریخ آن ها دسترسی داشته باشید.

https://yoursite.com/sitemap_index.xml

نکات مهم در مورد سایت مپ

در ارتباط با نقشه سایت توجه داشته باشید:

  • اگر وب سایت بسیار بزرگی دارید سایت مپ  خود را به چندین sitemap کوچکتر تقسیم کنید، زیرا آن ها دارای محدودیت تعداد 50 هزار URL هستند.
  • بروزرسانی سایت مپ را در زمانی انجام دهید که تغییرات قابل توجهی را در سایت انجام داده باشید و گرنه ممکن است آپدیت ها به عنوان اسپم برای گوگل تلقی شود.
  • حجم این فایل اغلب در نظر موتورجستجوهایی مانند گوگل و بینگ حداکثر تا 50 مگابایت قابل قبول است سعی کنید فراتر از آن نروید.

اگر نکاتی را در مورد می دانید در بخش نظرات برایمان بنویسید.

فامین ادز از برترین شرکت های ارائه دهنده انواع خدمات طراحی و سئو سایت است. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان وب سایت خود با بخش کارشناس سفارش سئو در تماس باشید.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *