UX یا طراحی تجربه کاربری چیست؟

UX یا طراحی تجربه کاربری

اگر شما هم جزء افرادی هستید که به تازگی وارد مسیر طراحی سایت شده اید، با اصطلاحات و عناوینی چون طراحی سایت با UX روبه رو شده اید. UX یا طراحی تجربه کاربری در این روزها به یکی از محبوب ترین و پرطرفدارترین حوزه ها تبدیل شده است و روز به روز در حال پیشرفت و گسترش است. در نتیجه آشنایی هر چه بیشتر با این حوزه می تواند فرصت های شغلی مناسبی برای افراد ایجاد کند.

پیش از این به بررسی طراحی رابط کاربری و اهمیت آن پرداختیم اما لازم است بدانید یک رابط کاربری بی نقص و عالی اگر در کنار یک تجربه کاربری مناسب ارائه نشود نمی تواند رضایت مشتریان شما را کسب کند.

وب سایت یک فروشگاه را تصور کنید که به زیباترین شکل ممکن طراحی شده است اما برای وارد کردن یک محصول به سبد خرید چنان راه پیچیده ای وجود دارد که کاربر با 10 کلیک و یا بیشتر از آن هم نمی تواند به درگاه پرداخت متصل شود، اینجاست که وب سایت زیبای شما نتوانسته است تجربه کاربری موفقی را برای کاربر رقم بزند. پس لازم است برای جلب رضایت مشتریان خود و مراجعه مجدد آن ها به شما علاوه بر توجه به UI به UX نیز اهمیت بدهید.

در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی  UX پرداخته و کاربرد آن را مورد بررسی قرار دهیم. همراه ما باشید.

UX یا طراحی تجربه کاربری

UX واژه‌ای معروف در حوزه طراحی وب و اپلیکیشن است. این واژه مخفف عبارت User Experience بوده و در زبان فارسی به معنای طراحی تجربه کاربری است و به تمامی احساسات، عواطف و تجربه کاربر از کارکردن با یک محصول اشاره دارد.

اینکه ما سایت خود را به گونه ای طراحی کنیم که کاربران به راحتی بتوانند به هر بخشی از سایت دسترسی داشته باشند و به آسانی از آن استفاده کنند. همچنین کاربران بتوانند از صفحه ای به صفحه ای دیگر که مدنظر ما است، هدایت شوند، تمامی این ها مسائلی مربوط به UX  است.

طراحی UX چیست؟

طراحی تجربه کاربری به طراحی خاص گفته می شود که همه نیازهای مشتری را در نظر داشته باشد و به دنبال روشی است که مشتری یا کاربر بتواند به یک تعامل بین خود و محصول دست پیدا کند. در طراحی تجربه کاربری مواردی مانند کیفیت، سهولت و یا کارآمدی مدنظر است.

طراح UX کیست؟

طراح تجربه کاربری کسی است که قدرت تجربه و تحلیل بالایی دارد و از ابزارهای مختلف استفاده می کند تا بهترین و خلاقانه ترین تجربه را برای کاربر فراهم کند. از جمله وظایف یک طراح تجربه کاربری عبارت است از:

وظایف طراح UX

از جمله وظایف یک طراح تجربه کاربری عبارت است از:

  • تحقیق

نقطه شروع هر طراح UX تحقیق در مورد محصول است و این امکان را به طراح می دهد که به سراغ فرضیات ذهنی نرود.

  • شناسایی شخصیت کاربران

شخصیت کاربران را شناسایی کند و به تعاملات کاربران با محصول توجه کند.

  • معماری اطلاعات

طراحان تجربه کاربری باید بتوانند اطلاعات را سازماندهی و معماری کنند و در نهایت یک وب سایت با صفحات مختلف را تهیه کنند.

  • طراحی وایرفریم و پروتوتایپ

وایرفریم ها طرح های ساده از محصول هستند که در اولین مراحل طراحی یک محصول تهیه می شوند و نقش پایه را برای مراحل بعدی طراحی ایفا می کنند.

پروتوتایپ ها هم نمونه های اولیه ای از محصول هستند که معمولاً برای تست های مختلف استفاده می شوند.

  • طراحی تعامل

هر آنچه که در تعامل کاربر با محصول اهمیت دارد، در این حوزه بررسی می شود.

  • تست محصول

در این حوزه طراحان UX می توانند تشخیص دهند که کاربران در تعامل با یک محصول چه مشکلی را تجربه می کنند.

تفاوت UX با UI با چیست؟

UI که مخفف واژه  User Interface است به معنای رابط کاربری می باشد.

طراحی رابط کاربری به فرآیند بهبود و افزایش رضایت کاربر از طریق بالا بردن کارایی و در دسترس بودن یک محصول، اپلیکیشن یا صفحه وب گفته می ‌شود. همچنین به دیگر جوانب محصول که کاربر در تعامل با محصول مشاهده می‌کند، می‌پردازد.

UI تمامی چیزی است که در صفحه نمایش نشان داده می‌ شود شامل تصاویر، ویدیو، رنگ ‌ها و عناصر بسیار دیگری که کاربر در ارتباط با وب ‌سایت از آن ها استفاده می‌کند. هر اندازه که UI یک وب سایت یا محصول زیبا تر و جذاب تر باشد، باعث می شود که کاربران و مشتریان سریع تر با آن ارتباط برقرار کنند.  شخصی که مسئول طراحی این عناصر است طراح رابط کاربری نام دارد.

در ارتباط با تفاوت بین UX و UI می توان به مثال زیر اشاره کرد:

فرض کنید شما قصد خرید یک ساعت مچی را دارید. در ابتدا جذب ساعتی می شوید که از نظر ظاهری، زیبا و شیک است. این زیبایی ظاهری را می توان UI  یا رابط کاربری (دیداری، بصری) عنوان کرد. در مرحله بعدی شما ساعت مچی را روی دست خود امتحان می کنید و آن را از نظر راحتی و باز و بسته شدن، بررسی می کنید. در این مرحله، حالت UX  یا تجربه کاربر می گویند.

اجزای UX

تجربه کاربری دارای بخش ها و اجزای مختلفی است که هر کدام از آن ها به نوبه ی خود حائز اهمیت هستند. یک محصول دارای تجربه کاربری خوب، لازم است خصوصیاتی را دارا باشد، از جمله:

  1. مفید باشد.

یک محصول باید علاوه بر طراحی زیبا، کارایی مفیدی نیز داشته باشد زیرا کاربران و مشتریان برای محصولی که مورد نیازشان نیست، وقت نمی گذارند.

  1. قابل اعتماد باشد.

یک وب سایت باید بتواند اعتماد کاربران را به خود جلب کند تا آن ها با اطمینان کامل از آن سایت محصول خریداری کنند.

  1. قابل استفاده باشد.

اگر کار کردن با یک محصولی سخت و دشوار باشد و در نهایت مصرف کننده از آن دست بکشد، عملاً آن محصول بی فایده خواهد بود و آن محصول در پارامتر Usability ضعیف عمل کرده است.

  1. ارزشمند باشد.

یکی از مهمترین اصول طراحی UX این است که آیا محصول برای کاربر دارای ارزش است یا خیر؟ آیا استفاده از محصول سبب صرفه جویی در وقت و هزینه او می شود؟ این محصول قرار است چه ارزش پیشنهادی را به کاربر ارائه دهد. قبل از طراحی UX باید بتوانید به این قبیل سوالات پاسخ دهید.

  1. قابل دسترس باشد.

این جنبه از تجربه کاربری به طراحان یادآور می شود که محصول برای اقشار مختلف از کاربران در دسترس باشد.

  1. قابل کشف باشد.

اگر مشتری و کاربر درمورد اطلاعات محصول مورد نظر خود در وب سایت شما بیش از حد بگردند، این نشان از UX  ضعیف شما می باشد زیرا باید عملکرد، اطلاعات محصول و مطالب به راحتی در اختیار کاربر قرار گیرد.

  1. مطلوب باشد.

اگر طراحی یک محصول قابل درک و مطلوب نباشد، قطعاً برای کاربر خسته کننده خواهد بود پس باید این مورد را در نظر داشته باشید.

تأثیر UX بر روی سئو

UX از جمله مواردی است که تأثیر بسیاری بر روی سئو وب سایت شما می گذارد. یکی از وظایف گوگل این است که رفتار و واکنش های کاربران را مورد بررسی قرار می دهد و قابلیت تشخیص را دارد که اگر سایتی برای کاربران مفید باشد، برای آن سایت جایگاه خوبی را در نظر بگیرد. این موضوع یکی از روش های قرار گرفتن سایت در صفحه اول گوگل است.

استاندارد گوگل برای تشخصیص UX خوب و مناسب چیست؟

از جمله معیار های گوگل برای بررسی یک UX یا تجربه کاربری موفق عبارتند از:

  • سرعت سایت

سرعت سایت از مهم ترین عوامل کسب رضایت کاربر از یک سایت است. کاربران برای لود شدن یک سایت صبر زیادی نداشته و اگر سایت شما کند باشد ان را ترک کرده و وارد وب سایت دیگری می شوند.

راهکارهای افزایش سرعت سایت را اینجا بخوانید.

  • رسپانسیو بودن

 UX باید به گونه ای باشدکه قابلیت نمایش در تمام دستگاه ها از جمله موبایل و تبلت را داشته باشد.

  • تولید محتوا با کیفیت

باید محتوای به کار برده شده در سایت کپی و تکراری نباشد و همه نیازهای کاربران را دربر داشته باشد.

جهت تولید محتوا باکیفیت و سئو شده می توانید از خدمات تولید محتوا مجموعه فامین ادز بهره مند شوید.

  • لینک سازی داخلی

لینک های داخلی می توانند پیوندی بین صفحات وب سایت شما ایجاد کنند. در صورت وجود لینک داخلی کاربر در مواجه با مطالبی که ممکن است برای وی ابهام آور باشند می توانند به صفحاتی که اطلاعات تکمیلی ارائه می دهند، مراجعه کند.

در پایان

ایجاد یک UX یا تجربه کاربری موفق در وب سایت در کنار دستری آسان و ظاهری زیبا لازمه جلب رضایت کاربر است. امیدواریم نکات ارائه شد از رابط کاربری در این مطلب مفید واقع شوند.

جهت ثبت سفارش طراحی سایت بر اساس اصول UX وUI و همچنین اطلاع از قیمت طراحی سایت با کارشناسان فامین ادز تماس حاصل نمایید. کارشناسان ما پاسخگوی شما عزیزان هستند.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *